styczne i sieczne
prosta:
Na trójkącie ABC o polu 8 opisano okrąg. Z punktu P leżącego na półprostej BA poprowadzono
styczną do okręgu w punkcie C. Oblicz długości odcinków AB i PB jeśli |PC|=4 oraz sinus kąta
APC równa się 2/3
8 mar 17:42
prosta: może jakieś wskazówki...rozwiązałam...potrzebne potwierdzenie
8 mar 18:29
Mila:
Z czym tu masz problem?
8 mar 18:29
Eta:
|AB|=6 , |PB|=2 , |AP|=8
8 mar 18:32
prosta: napiszę jak rozwiązałam:
AB|=a, |PB|=x
z tw. o stycznej i siecznej: x(x+a)=42
z wzoru na pole trójkąta:
2PPBC=2PPAC+2PABC
4(x+a)sinα=4xsinα+16
4asinα=16
a=6
x(x+a)=16 ⇒ x=2
8 mar 18:36
prosta: dzięki
8 mar 18:37
prosta: można liczyć jakoś inaczej?
8 mar 18:37
prosta:
powinno być: x(x+a)=42
8 mar 18:39
Eta:
| | |DC| | | 2 | | 8 | |
|CP|=4 i |
| = |
| ⇒ |DC|= |
| |
| | |CP | | 3 | | 3 | |
| | |DC|*|AB| | |
P(ABC)= |
| =8 ⇒ |AB|*|DC|=16 ⇒ |AB|=6 |
| | 2 | |
Z tw. o siecznej i stycznej
|CP|
2|AP|*|BP|= 16 ⇒ (x+6)*x=16 ⇒ x=2
.............
8 mar 18:54
pigor: ...,

zamiast sumy pól stosunek
pól ΔΔ o jednakowych wysokościach np. taki
| PΔPBC | | x | |
| = |
| ⇒ a*12x*4*23 = 8x ⇔ a=2*3=6= |AB| |
| PΔABC | | a | |
8 mar 19:08
prosta: Dziękuję
8 mar 20:24