Pytanie do zadania
C: Dana jest funkcja f(x)=14x4−13x3−92x2+9x+1, gdzie x∊R
a) Wyznacz ekstrema lokalne
b) Wyznacz zbiór wartości funkcji
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego przy trzech (dobrze wyliczonych) ekstremach
fmin(−3), fmax(1) i fmin(3), podany w odpowiedziach zbiór wartości to <f(−3), +∞) ?
Przecież funkcja ma maksimum.
8 mar 16:32
Janek191::

Patrz na wykres
8 mar 16:44
Janek191::
Ma ale maksimum lokalne
8 mar 16:45
C: A jak się tego domyślić nie mając pod ręką programu do rysowania wykresów?
8 mar 16:50
Janek191::
Trzeba policzyć granice w − ∞ i w +∞
Minimum globalne ( w tym przypadku ) , to mniejsza z liczb ( minimów lokalnych ).
8 mar 17:03
Janek191::
lim f(x) = + ∞
x → −∞
i lim f(x) = + ∞
x→ +∞
więc
ZWf = < ming; + ∞ )
8 mar 17:05
C: Czyli mając za zadanie policzyć zbiór wartości, to zawsze powinnam (oprócz ekstremów lokalnych)
liczyć granice tej funkcji w nieskończonościach?
8 mar 17:08
Janek191::
Tak by wypadało
8 mar 17:10
C: Okej, dzięki za pomoc
8 mar 17:10
Janek191::
Oczywiście, gdy Df = ℛ
8 mar 17:11
C: Wiem, wiem
8 mar 17:16