Wyliczyć całkę przez podstawianie.
X: Całka to:
I tu nie wiem za co podstawić t?
| | 1 | |
Kiedy wybieram cały mianownik to wychodzi sin2x*dx=− |
| dt i czy to jest dobre? |
| | 3 | |
Czy mam podstawić samego x'a pod t, ale wtedy wychodzi 1 i już w ogóle chyba nie ma to sensu.
Dopiero co zaczynam całki i jeszcze trochę nie ogarniam...
8 mar 16:30
J: cosx = t
8 mar 16:54
X: Tak, teraz wyszło jak w odpowiedziach. Chociaż kiedy nie widać tego wyraźnie to nie wiem co
wybrać pod zmienną t żeby ładnie się wyliczyło. Zawsze można olewać potęgę przy sin czy cos w
mianowniku?
8 mar 17:07
Mariusz: | | 1 | | 1 | |
∫tan x |
| dx= |
| tan2x+C |
| | cos2{x} | | 2 | |
8 mar 17:39
Mariusz: Funkcja dwóch zmiennych R(sinx,cosx)
jest nieparzysta ze względu na sinx więc podstawiasz cosx
Tutaj można liczyć w pamięci
8 mar 17:44