...
Phoebe Campbell: Określić ile jest rozwiązań w zależności od wartości a.
Moje obliczenia:
a2x − 3 = 9x + a
a2x − 9x = a + 3
x(a2 − 9) = a + 3
x(a − 3)(a + 3) = a + 3
x(a − 3) = 1
dla a=3 równanie jest sprzeczne
dla a ≠3 jest 1 rozwiązanie
W odpowiedziach mam jeszcze uwzględnione a=−3.. dlaczego?
8 mar 16:13
PW: Bo takie podzielenie przez (a+3) stronami (i już) jest operacją błędną logicznie − tak można
tylko wtedy, gdy wiemy że a+3 ≠ 0, a przecież nie ma takiego założenia w treści zadania.
Najpierw rozważyć co by było gdyby a+3 = 0, zapisać wnioski, i dopiero potem dzielić
(zakładając, że a+3≠0).
9 mar 17:06
Phoebe Campbell:
Czy to oznacza, że jeżeli mam np. 4a2 + 2a = 3a nie mogę tego zamienić na 4a + 2 = 3?
9 mar 19:34
PW: Jedno rozwiązanie mamy: a = 0, co jest oczywiste. Dalej zakładamy, że a ≠ 0 i wtedy możemy
podzielić przez a. Następnym rozwiązaniem będzie rozwiązanie równania
4a + 2 = 3.
Żeby za dużo nie tłumaczyć i nie zapomnieć o tym zerze przy odpowiedzi, standardowo rozwiązuje
się przenosząc wszystko na jedną stronę i po redukcji wyłączając a przed nawias.
9 mar 22:06