stożki
elcia : rójkat o bokach długości 15,20 i 25 obracamy wokół najdłuzszego boku i otrzymujemy bryłę
złożoną z dwóch stożków o wspólnej podstawie. objetość tej bryły jest równa. Wie ktoś jak to
zrobic?
8 mar 16:06
elcia : ?
8 mar 16:23
elcia : ?
8 mar 16:45
Patryk: Ze wzoru Herona oblicz pole tego trójkąta, a następnie z pola wylicz wysokość opadającą na
najdłuższy bok − będzie to promień podstawy stożka. Następnie korzystając z twierdzenia
Pitagorasa oblicz wysokość jednego ze stożka (drugi będzie wynosił 25− ta wysokość), czyli
tak:
Pole trójkąta:
p − połowa obwodu
p=(25 + 15 + 20) : 2 = 30
P=
√p(p−a)*(p−b)*(p−c)
P=
√30 * 5 * 10 * 5 =
√22500 = 150
25h=300
h=12
8 mar 17:22
Patryk:

Nasze h=r=12
Z tw. Pit. obliczamy wysokość "dolnego" stożka − x
x
2 + 12
2=15
2
x
2=225−144
x
2=81
x=9
25 − x = y
y = 25 − 9 = 16
V − objętość całej bryły
| | 1 | | 1 | |
V = π * r2 * x * |
| + π * r2 * y * |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
V = π * 122 * 9 * |
| + π * 122 * 16 * |
| = 1200 π |
| | 3 | | 3 | |
8 mar 17:29
Eta:

Ten trójkąt jest prostokątny ( dlaczego?
h
1+h
2=25
Taka bryła składa się z dwóch stożków sklejonych podstawami
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V(bryły)= |
| r2*h1+ |
| πr2*h2= |
| πr2*(h1+h2)= |
| πr2*25 |
| | 3π | | 3 | | 3 | | 3 | |
V=........... dokończ
8 mar 17:35