proszę o sprawdzenie: Uczniów pewnej klasy (w której nie było rodzeństwa) zapytano o liczbę sióstr i braci.
Otrzyname wyniki:
6 uczniów - 0 rodzeństwa
11 uczniów - 1 rodzeństwo
7 uczniów - 2 rodzeństwa
3 uczniów - 3 rodzeństwa
2 uczniów - 4 rodzeństwa
1 uczeń - 5 rodzeństwa
a) Oblicz, ilu uczniów badanej klasy pochodzi z rodzin, w których jest więcej dzieci inż
wynosi średnia liczba dzieci w statystycznej rodzinie ucznia tej klasy.
Średnia: 30/15=2
Odp: jest 6 takich uczniów
b)Trzyosobową grupę uczniów tej klasy, mających wypełnić ankietę, postanowiono wybrać
drogą losowania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej dwoje dzieci z
wylosowanych uczniów ma rodzeństwo?
|Ω|=C
330=4060
B-zd. pol. na tym, że co najmniej dwoje dzieci z wylosowanych uczniów ma rodzeństwo
B'-zd. pol. na tym, że żadne z wylowowanych dzieci ine ma rodzeństwa
|B'|=C
36=20
P(B')=20/4060=1/203
P(B)+P(B')=1
P(B)=1 - 1/203
P(B)= 202/203
Proszę sprawdzić czy jest zrobione dobrze
22 paź 16:24
b.: a) średnio 48/30 rodzeństwa, czyli 1+48/30 = 2,6 dzieci w rodzinie
odp. ok -- 6 uczniów
b)
B' nie jest takie jak napisane wyżej,
B' = 2 lub 3 z wylosowanych dzieci nie ma rodzeństwa
= 0 lub 1 z wylosowanych dzieci ma rodzeństwo
jak widać, B' nie jest wiele ,,łatwiejsze'' niż B...
|B'| = (6 po 3)+ <--- 3 nie ma rodzeństwa
+(6 po 2)*(24 po 1) <--- dokł. 2 nie ma rodzeństwa
22 paź 18:15