Planimetria
martynka21: Siema, mam zadanie z którym nie mogę sobie poradzić:
Wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC, α jest dwukrotnie większa od β, to a2 − b2 = bc
8 mar 15:53
Mariusz: Z twierdzenia cosinusów
a
2=b
2+c
2−2bc cos2β
b
2=a
2+c
2−2ac cosβ
Z twierdzenia sinusów
| a | | b | |
| = |
| |
| 2sin{β}cos{β} | | sin{β} | |
8 mar 16:14
PW: Kąty trójkąta to:
2β, β i 180°− 3β.
Z twierdzenia sinusów wynika zatem
| | a | | b | | c | |
|
| = |
| = |
| . |
| | sin2β | | sinβ | | sin(180°− 3β) | |
Wykorzystanie tych związków do obliczenia a
2 − b
2 oraz bc powinno dać dowód.
8 mar 16:19
martynka21: Wiem że powinny dać, nie wiem tylko jak do tego dojść przekształceniami
8 mar 17:31
Mariusz: Z twierdzenia cosinusów masz
a2=b2+c2−2bc cos(2β)
b2=a2+c2−2ac cos(β)
Z twierdzenia sinusów masz
a=2bcos(β)
(pokazałem już to wcześniej)
Jeśli teraz odejmiesz stronami to co otrzymałaś z twierdzenia cosinusów i rozwiniesz cos(2β)
(ze wzoru na cosinus sumy lub od razu z wielomianów Czebyszowa)
a2=b2+c2−2bc (2cos2(β)−1)
b2=a2+c2−4bc cos2(β)
a2=b2+c2−4bc cos2(β) +2bc
b2=a2+c2−4bc cos2(β)
a2−b2=b2−a2+2bc
a2−b2=−(a2−b2)+2bc
2(a2−b2)=2bc
(a2−b2)=bc
8 mar 18:00
martynka21: Tyle, że muszę do dowieść z twierdzenia sinusów, cosinusów nie miałem jeszcze.
8 mar 18:04
Mariusz: Z wzoru skróconego masz
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
Ze wzoru sinusów , wzoru redukcyjnego wzoru na sinus i cosinus sumy
Z tego obliczasz a
Z tego też obliczasz a
Z tego obliczasz b
8 mar 19:21
pigor: ..., wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC, α jest dwukrotnie
większa od β, to
a2−b2= bc.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to z warunków zadania i tw. sinusów masz
a=2Rsinα=
2Rsin2β i
b=2Rsinβ i
c=2Rsin(180
o−3β)=
2Rsin3β,
to
L= a2−b2 = 4R
2sin
22β−4R
2sin
2β= 4R
2(sin
22β−sin
2β) =
= 4R
2(sin2β+sinβ) (sin2β−sinβ) i teraz z wzorów na sumę lub
różnicę sinusów sinα ± sinβ = .... masz w tablicach otrzymujesz
= 4R
2 * 2sin
123β cos
12β * 2sin
12β cos
123β =
= 4R
2 * (2sin
12β cos
12β) * (2sin
123β cos
123β) =
= 2Rsinβ * 2Rsin3β =
bc =
P c. n.w. ...
8 mar 20:05