Wyznacz wszystkie wartosci wartosci parametru
Jednorożec michał: 1.Wyznacz wszystkie wartosci wartosci parametru m (m∊R) dla ktorych rownanie
x2−(2m−1)*x−3*(4m−1−2m−2)=0 ma dwa rozwiazania rzeczywiste roznych znakow
2.Wyznacz wszystkie wartosci wartosci parametru m (m∊R) dla ktorych rownanie
32x−2(m−1)*3x+m+5=0 ma jedno rozwiazanie
3.Wyznacz wszystkie wartosci wartosci parametru m (m∊R) dla ktorych rownanie
(m+1)*49x+2(m−3)*7x+m−1=0 nie ma rozwiazan
Chciałbym poprosić o podanie założeń jakie należy do nich wykonać
8 mar 15:52
Jednorożec michał: @up
8 mar 16:13
prosta: zad.1
1. Δ>0
2. x1x2<0
8 mar 16:19
prosta: Zad.2
1. Δ=0 lub 1. Δ>0
stosujemy podstawienie 3
x=t , t>0
i otrzymujemy równanie kwadratowe
8 mar 16:23
prosta:
Zad.3
Jeśli m≠−1:
1. Δ>0 lub 1.Δ<0
2. t1+t2<0
3. t1t2>0
Dla m=−1 sprawdzamy dodatkowo ile rozwiązań ma równanie.
8 mar 16:27
Jednorożec michał: dzięki ale mam problem z wyliczeniem pierwszego zadania . Delta u mnie wychodzi :
Δ=1−2m+1−22m ,a następnie po wyliczeniu Δ>0 wychodzi : 2m < 1 . Wiem ,że gdy m byłoby
równe 0 wtedy 2m = 1 lecz tutaj mam nierówność. Jak to obliczyć ?
8 mar 16:46
Jednorożec michał: @up
8 mar 17:30
Jednorożec michał: @up
9 mar 16:09