Próbowałem zrobić lecz nic mi nie wychodzi..
Rafał: zad1.Dany jest ciąg arytmetyczny w których a6 = 20 i a10 = 4. Wyznacz wzór ogólny ciągu i
oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu.
zad2.Sprawdź czy ciąg an = 2−3n(licznik)/3(mianownik) jest arytmetyczny.
zad3.Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz obwód tego trójkąta
jeżeli przyprostokątna ma długość 10.
zad4.Oblicz sumę : −5 −1 +3 +7 +...+193.
zad5.Rozwiąż równanie wykorzystując wzory na ciąg arytmetyczny : 3+7+11+15+...+ x = 210
zad6.Dany jest ciąg arytmetyczny w którym a3= −9 i a15= −3. Wyznacz wzór ogólny ciągu i oblicz
sumę dzwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu.
zad7.Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz obwód
tego trójkąta.
zad8. Oblicz sumę : 12+7+2+(−3)+(−8 )+...+(−153)
Zad9. Oblicz ilę początkowych wyrazów ciągu : 4,7,10,13,16 należy dodać aby ich suma wynosiła
240
8 mar 15:32
8 mar 15:36
Benny: 1)
a
6=a
1 +5r=20
a
10=a
1 +9r=4
4r=−16
r=−4
a
1=20 −5r
a
1=40
a
n=40 +(n−1)*(−4)
a
n=40 −4n +4
a
n=44 −4n
a
20=44−80=−36
S
20=40
8 mar 15:38
Eta:
8 mar 15:45
Benny: Po tym zadaniu chyba będzie wiedział jak zrobić resztę?
8 mar 15:49
Eta:
| | a10−a6 | |
1/ r= |
| ⇒ r= −4 |
| | 10−6 | |
a
n= a
10+(n−10)*r ⇒ a
n= −4n+44
S
20= (a
10+a
11)*10 ⇒ S
20=4*10=40
8 mar 16:01
Benny: Tak też można

Nie wiem czemu ale zawsze zapominam o zależności a
n=a
k +(n−k)*r
8 mar 16:06
Eta:
8 mar 16:07
Eta:
Sn= m*n , m−− mediana
8 mar 16:09
Benny: a o takim czymś to nie słyszałem
8 mar 16:41
Benny: w ciągu geometrycznym też są takie fajne rzeczy?
8 mar 16:42