Równanie :)
kaa: Rozwiąż równanie
√3sinx = 1 − cosx w przedzaile <0,2π>
miałam pomysł żeby podnieść do kwadratu obustronie
√3sinx = 1 − cosx /
2
3sin
2 = 1 − cos
2x
3 sinx
2 = sin
2x
Dobrze?
Potrzbuje zeby ktos sprawdził mój tok rozumowania bo nie mam do tych zadan odpowiedzi
8 mar 15:18
Janek191::
√3 sin x + cos x = 1 / : 2
| √3 | | 1 | | 1 | |
| sin x + |
| cos x = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin |
| sin x + cos |
| cos x = 0,5 |
| | 3 | | 3 | |
itd.
8 mar 15:25
Janek191::
√3 sin x + cos x = 1 / : 2
| √3 | | 1 | | 1 | |
| sin x + |
| cos x = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin |
| sin x + cos |
| cos x = 0,5 |
| | 3 | | 3 | |
itd.
8 mar 15:25
ICSP: 1. Nie możesz podnosić od tak równania stronami do kwadratu
2. (1 − cosx)2 ≠ 1 − cos2x
8 mar 15:26
Benny: √3sinx + cosx=1
| | π | | π | |
cos( |
| )*sinx + sin( |
| )*cosx=1 |
| | 6 | | 6 | |
8 mar 15:27
kyrtap: dobrze pamiętam że to zadanie z matury 2014 ?
8 mar 15:27
Benny: Ups nie podzieliłem prawej strony przez 2
| π | | π | | π | | 5π | |
| + x= |
| + 2kπ ⋁ |
| + x= |
| + 2kπ |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
8 mar 15:30