geometria analityczna
Ola: Dane są trzy punkty: A: (−4,−2), B= (7,9), C= (6,2). Oblicz pole trójkąta ABC. Narysowałam ten
trójkąt w układzie współrzędnych ale nie wiem co mam dalej zrobić ...
8 mar 14:32
Braun:
W tablicach jest podany wzór na pole trójkąta w układzie współrzędnych.
8 mar 14:34
Janek191::
→
AB = [ 7 − (−4) ; 9 − (−2)] = [ 11, 11 ]
→
AC = [ 6 − (−4), 2 − (−2)] = [ 10, 4 ]
więc
pole ΔABC jest równe
→ →
P = 0,5*I det ( AB , AC ) I = 0,5 *I 11*4 − 11*10 I = 0,5 * I 44 − 110 I = 33
8 mar 15:15