;3
Krzyś: dla jakiej wartosci parametru m rownanie (2−m)x2−(2m−3)x+3−m=0 ma tylko jedno rozwiazanie
8 mar 14:31
uczen: Kiedy równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie?− gdy delta jest równa zero to będzie Twoje
założenie . delta=0 , potem do wzoru na delta podstawiasz kolejne współczynniki stojące przy x
w Twoim równaniu i całość przyrównujesz do zera bo wiesz,że równanie ma jedno rozwiązanie . Po
wstawieniu do wzoru na delte dostaniesz najprawdopodobniej znów równanie kwadratowe ale tym
razem z niewiadomą m no i dalej to chyba będziesz wiedzieć jak sobie poradzić , żeby obliczyć
m
8 mar 14:36
J:
1) m − 2 ≠ 0 i Δ = 0
2) m = 2 − też jedno rozwiązanie
8 mar 14:38