tryg
katy: 1.Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość
oblicz wartość sinα,cosα i tgα
2. Posługując się wzorem:
sin(α+β) =sinα * cosβ + cosα * sinβ
oblicz sin 15 stopni
28 lis 15:20
katy: up
29 lis 00:14
katy: bardzo proszę o pomoc
29 lis 00:14
Godzio: pomoge
29 lis 00:21
Godzio:
| sinα | | cosα | | 5 | |
| + |
| = |
|
|
| cosα | | sinα | | cosα | |
| sinα−5 | | cosα | |
| + |
| =0 /*sinαcosα
|
| cosα | | sinα | |
sin
2−5sinα+cos
2=0
1−5sinα=0
sin
2−5sinα+cos
2=0
| | sinα | | 1 | | 5 | | √6 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | cosα | | 5 | | 2√6 | | 12 | |
29 lis 00:26
Godzio:
sin(−45)=−sin45
cos(−45)=cos45
sin15=sin(−45+60)=sin(−45)*cos(60)+cos(−45)*sin60=−sin45*cos60+cos45*sin60=
| | √2 | | 1 | | √2 | | √3 | | −√2+√6 | |
− |
| * |
| + |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
29 lis 00:35