ciągi
sówka: ciąg an dany jest wzorem an = n − 18 / n + 6 ≥ 1. Liczba wyrazów całkowitych tego ciągu to:
2, 3, 4 czy 6?
8 mar 14:06
Janek191::
| | n − 18 | | 18 | |
an = |
| ? czy an = n − |
| ? |
| | n + 6 | | n + 6 | |
8 mar 14:09
sówka: pierwsza wersja
8 mar 14:11
5-latek: Ciag nie moze byc okreslony takim wzorem
| | n−18 | |
ewentualnie an= |
| dla n≥1 |
| | n+6 | |
| | n−18 | | 24 | | 24 | |
an= |
| ( po podzieleniu an= 1− |
| wiec |
| musi byc calkowite |
| | n+6 | | n+6 | | n+6 | |
To policz ile jest tych wyrazow
8 mar 14:12
Dżepetto 18: n≥1 z definicji
jak an = .... ≥1 ? Coś nie tak z zapisem
podstaw sobie kolejno wyrazy i zobacz czy wychodzi Ci cała liczba. Np n=0, n=6
8 mar 14:13
Janek191::
@Dżepetto18: n ≥ 1
8 mar 14:18