miejsce zerowe obliczanie
Zuza : może ktos rzucić okiem, czy dobrą metodą to robie?
f(x) = −2x2 + 98 / √x+3
x+3> 0
x>0
D = (−3, +∞)
−2x2 + 98 =0
−2x2 = −98
x2 = 49
x = 7 lub x = −7
czyli miejscem zerowym bedzie 7 i −7, czy mam to jakos wybrac
8 mar 13:50
prosta: x>0 niepotrzebnie
8 mar 13:52
Zuza : dlaczego ?
8 mar 13:52
prosta: tylko 7 jest miejscem zerowym...−7 nie należy do dziedziny
8 mar 13:53
Zuza : dziekuje !
8 mar 13:53
prosta: x+3>0
x>−3
stąd masz dziedzinę
8 mar 13:53
J:
a dlaczego miałoby być: x > 0 ?
8 mar 13:54
Zuza : aa bo tam się pomylilam,
powinno byc x> −3
8 mar 13:54