dowody logarytmiczne
dkdż: Udowodnij, że:
z: a,b,c∊R
+/{1} i ab≠1
| | logac*logbc | |
logabc= |
| |
| | logac+logbc | |
8 mar 13:48
Benny: Musisz pozamieniać podstawy logarytmów
8 mar 13:54
dkdż: Szczerze mówiąc próbowałem w ten sposób, ale nie poradziłem sobie.
| | 1 | | 1 | |
Licznik: |
| * |
| |
| | logca | | logcb | |
| | 1 | | 1 | |
Mianownik: |
| + |
| |
| | logca | | logcb | |
Co teraz? Odwrócić mianownik i pomnożyć? To dalej nie wychodzi.
8 mar 14:19
dkdż: Rozwiązałem ten przykład, wcześniej nie dodawałem dobrze w mianowniku.
Kolejny, z którym mam problem:
Z:a,b,c?0 a≠1 b≠1 c≠1 ab≠1
| | 2logac | |
Oblicz: |
| |
| | logac+logbc | |
| | logab | |
Dochodzę do postaci: |
| i nie wiem co dalej, wcześniej nigdzie mi się nie |
| | logcab | |
pojawiło 'm'.
8 mar 15:00
PW: Prawa strona ma strukturę
jeżeli więc xy≠0, to po podzieleniu licznika i mianownika przez xy otrzymamy
Jak pisałeś wyżej
analogicznie
Prawa strona jest więc równa
| | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = logabc, |
| | logcb+logca | | logc(a·b) | |
co należało wykazać.
Rozważania należy uzupełnić o analizę przypadku, gdy jeden z logarytmów występujących po prawej
stronie jest zerem (wtedy powyższy dowód nie działa, bo nie wolno wykonać dzielenia przez xy).
8 mar 15:01
dkdż: Dziękuję, w podobny sposób do tego doszedłem. Mógłbym prosićo wskazówkę do drugiego zadania? (z
godziny 15)
8 mar 15:08
dkdż: PW, pomożesz?
8 mar 15:52