obliczanie miejsca zerowego
Zuza : f(x) = 2x − 7 / √x+3
8 mar 13:31
5-latek: Postepuje zawszse tak .
Wyznaczamy dziedzine funkcji
2. Obliczamy miejsca zerowe przyrownuja licznik do zera
3. Sprawdzamy rozwiazania z dziedzina (bo moga nalezec do dziedziny funkcji
Wiec postepuj tak jak masz we wskazowkach . To sa naprawde proste obliczenia
8 mar 13:38
Zuza : no okej, i wyszlo mi
D = (−3, +∞)
x= 7/2
dobrze ?
8 mar 13:39
J:
8 mar 13:40
5-latek:

To jest wykres tej funkcji (czyli OK
8 mar 13:45
Zuza : może ktos rzucić okiem, czy dobrą metodą to robie?
f(x) = −2x
2 + 98 /
√x+3
x+3> 0
x>0
D = (−3, +
∞)
−2x
2 + 98 =0
−2x
2 = −98
x
2 = 49
x = 7 lub x = −7
czyli miejscem zerowym bedzie 7 i −7, czy mam to jakos wybrac
8 mar 13:45