uklad rownan
sarskr: Układ | (x−1)
2−x(x−3)=2y+3
Rownan
8 mar 13:29
Janek191::
1) mnożymy przez 6
3(x + y) + 2*( x − y) = 9
x
2 − 2x + 1 − x
2 + 3 x = 2 y + 3
−−−−−−−−−−−
5 x + y = 9
x = 2y + 2
−−−−−−−
5*( 2 y + 2) + y = 9
10 y + 10 + y = 9
11 y = − 1
| | 2 | | 22 | | 20 | |
x = − |
| + |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
| | 20 | | 1 | |
Odp. x = |
| , y = − |
| |
| | 11 | | 11 | |
=========================
8 mar 14:06
Janek191::
1) mnożymy przez 6
3(x + y) + 2*( x − y) = 9
x
2 − 2x + 1 − x
2 + 3 x = 2 y + 3
−−−−−−−−−−−
5 x + y = 9
x = 2y + 2
−−−−−−−
5*( 2 y + 2) + y = 9
10 y + 10 + y = 9
11 y = − 1
| | 2 | | 22 | | 20 | |
x = − |
| + |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
| | 20 | | 1 | |
Odp. x = |
| , y = − |
| |
| | 11 | | 11 | |
=========================
8 mar 14:06
sarskr: Gdzie znikły 'x' przy:
5x + y = 9
x = 2y + 2
−−−−−−−
5*( 2 y + 2) + y = 9
10 y + 10 + y = 9
11 y = − 1
8 mar 17:30
Janek191::
3( x + y) + 2*( x − y) = 9
3 x + 3 y + 2 x − 2 y = 9
5 x + y = 9
−−−−−−−
x
2 − 2 x + 1 − x
2 + 3 x = 2y + 3
− 2 x + 3 x = 2y + 3 − 1
x = 2y + 2
−−−−−−
Mamy układ
5 x + y = 9
x = 2 y + 2
−−−−−−−−−−−−−−−− do I równania za x wstawiam 2y + 2
5*( 2 y + 2) + y = 9
10 y + 10 + y = 9
11 y = 9 − 10
11 y = − 1 / : 11
=========
| | 1 | | 2 | | 22 | | 20 | |
x = 2*( − |
| ) + 2 = − |
| + |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
Trzeba wrócić do podstawówki
8 mar 17:43
sarskr: Ach, dziękuje

niby drobny szczegół ale gdyby umkną, zapsułabym cale równanie

Ps chyba faktycznie wrócę sie te 4 lata wstecz −.−
8 mar 21:15