.
Operon: Chyba znów błędna odp w Operonie...Sprawdzie....proszę....A=||x−1|−10|>2
B=−x2−15x≤0
Wyznacz B\A
Wyszło <9;13>...a operonowi inaczej...nie wiem czemu
8 mar 13:27
prosta: zbiór B jaki masz?
8 mar 13:51
Dziadek Mróz:

A = ||x − 1| − 10| > 2
||x − 1| − 10| > 2
x ≥ 0:
|x − 11| > 2
x ≥ 0:
x − 11 > 2
x > 13
lub
x < 0:
−(x − 11) > 2
−x + 11 > 2
−x > −9
x < 9
lub
x < 0:
|−(x − 1) − 10| > 2
|−x − 9| > 2
x ≥ 0:
−x − 9 > 2
−x > 11
x < −11
lub
−(−x − 9) > 2
x + 9 > 2
x > −7
x ∊ (−∞, −11) ∪ (−7, 9) ∪ (13, +∞)
8 mar 13:53
Dziadek Mróz:

B = −x
2 − 15x ≤ 0
−x
2 − 15x ≤ 0
−x(x + 15) ≤ 0
−x ≤ 0
x ≥ 0
x + 15 ≤ 0
x ≤ −15
x ∊ <−15, 0>
8 mar 13:56
Operon: B={x∊(−∞;−15>∪<0;∞}
8 mar 13:57
prosta: Dziadek Mróz nie tak rozwiązujemy nierówności kwadratowe
8 mar 14:04
prosta: zapis rozwiązania nierówności dla zbioru A też nieprecyzyjny
8 mar 14:05
Operon: Czyli jaka jest poprawna odp?
8 mar 14:07
prosta: | |x−1| −10 | >2
|x−1| −10 >2 lub |x−1| −10 <−2
|x−1| >12 |x−1| <8
x∊(−∞,−11)∪(13,∞) lub x∊(−7,9)
na wykresach wszystko widać dokładnie
8 mar 14:09
prosta: twoja odpowiedź jest prawidłowa
8 mar 14:10
Operon: Dziękuję
8 mar 14:11
Dziadek Mróz:

B \ A
x ∊
(−∞, −11) ∪ (−7, 9) ∪ (13, +∞) \
<−15, 0> =
=
(−∞, −15) ∪ (0, 9) ∪ (13, +∞)
8 mar 14:22
Operon: Dlaczego b x∊<−15;0> ?
8 mar 14:25
8 mar 14:26
Operon:
8 mar 14:27