Geometria analityczna
Ola: Napisz równanie prostej równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt P/
k: √2x + 3y−1= 0 P= −√2, 0
8 mar 12:54
8 mar 12:55
Ola: A możesz mi to jakoś rozpisać, żebym to zrozumiała ?
8 mar 12:56
J:
mam błąd
| √2 | | 1 | |
k: y = − |
| − |
| , prosta równoległa musi mieć taki sam współczynnik kierunkowy |
| 3 | | 3 | |
| √2 | |
równoległa: y − 0 = − |
| ( x + √2) |
| 3 | |
8 mar 12:59
Ola: Tam powinno być chyba plus 13
8 mar 13:00
J:
racja
8 mar 13:01
Janek191::
@J
A gdzie x ? w prostej k (12.59)
8 mar 13:05
J:
też go "wcięło" ...
8 mar 13:05
Ola: Możecie mi to jeszcze raz napisać, rozpisać w pełni dobrze zrobione?
8 mar 13:08
J:
| √2 | | √2 | | 2 | |
y = − |
| (x+√2) = − |
| x + |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
8 mar 13:10
8 mar 13:10
5-latek: Witam Panow

ja mysle ze skoro ma podana postac ogolna prostej to powinna Ola wiedziec jak sie znajduje
wektor rownolegly do danej prostej bo pewnie Ola to studentka a nie przeksztalcac do postaci
kierunkowej .
Skoro mamy rownanie takie
√2x+3y−1=0 to wektor prostopadly do prostej jest taki [
√2 3]
a wiec wektor rownolegy do tej prostej jest taki [−3
√2]
8 mar 13:24