Liczby zespolone postać algebraiczna
Marcin: Znajdź postać algebraiczną liczby
[(1 − i )/( √3 + i )]6
mam usunąć niewymierność w nawiasie i normalnie liczyć? wychodzą mi dziwne liczby.
8 mar 12:43
ICSP: sprowadź licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej
8 mar 12:52
Marcin: licznik i mianownik osobno?
8 mar 12:54
ICSP: albo inaczej :
(1 − i)
6 = (−2i)
3 = 8i
| | π | | π | |
(√3 + i)6 = 26(cos |
| + i sin |
| )6 = 26 * (cosπ + i sinπ) = −26 |
| | 6 | | 6 | |
8 mar 12:54
Marcin: wow, ale sprytnie

spróbuję nie przepisywać tego, tylko samemu rozwiązać teraz
8 mar 12:59
Marcin: mam pytanie, dlaczego z π/6 zrobiło się π? i znika potęga? co tam się zadziało?
8 mar 21:44
8 mar 22:04