Oblicz potrzebny czas na wykonanie pracy
otevo: Stażysta i jego opiekun mają wykonać wspólnie pewną prace.
Opiekun stażysty wykonałby tą pracę samodzielne w czasie dłuższym o 4 godziny, a stażysta w
czasie dłuższym o 16 godzin od czasu potrzebnego na wspólne wykonanie pracy. W ciągu ilu
godzin każdy z pracowników wykonałby tę pracę samodzielnie.
8 mar 12:11
pigor: ..., w dziale funkcji wymiernych, jesli
x= ? − szukana
liczba godzin (x>0), to warunki zadania opisuje np. równanie:
1x+4+ 1x+16= 1x /*x(x+4)(x+16) ⇔ x(x+16)+x(x+4)= (x+4)(x+16) ⇔
⇔ x
2+16x+x
2+4x= x
2+20x= 4*16 ⇒ x
2=64 i x>0 ⇒
x=8 [h] ...
8 mar 12:24
otevo: Kurcze, zawsze nie tak układam równanie

No ale chyba w tym przypadku potrzebuje x
1 x
2? Czy jak to dalej obliczyć?
8 mar 12:34
kobieta: weź w ogole sie tym nie przejmuj i zostaw to w pierdu
8 mar 13:38