matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij, że jeżeli
mindzior:
Udowodnij, że jeżeli
a
a
a
a
b ≠0 i a ≠ −b, to
*
=
−
b
a+b
b
a+b
8 mar 11:42
J:
a
2
a(a+b) − ab
a
2
L =
P =
=
L = P
b(a+b)
b(a+b)
b(a+b)
8 mar 11:54