Ciągi-zadanie z matury CKE
Malik: Liczby 2x+1,6,16x+2 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz x.
Gdy stworzę takie równanie 6/1=2x+1+16x+2/2 i dzielę na krzyż to nie wychodzi mi
x=1/2(tyle ma być) tylko zero. Nie wiem czemu tak jest. Natomiast jak pomnożę stronami przez 2
to wychodzi poprawny wynik. Proszę o pomoc.
8 mar 11:32
prosta: mnożymy na krzyż
8 mar 11:35
J:
| | 1 | |
12 = 2x + 1 + 16x + 2 ⇔ 18x = 9 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
8 mar 11:56
Malik: Nie to miałem na myśli, ale dzięki za chęci
8 mar 12:01
Malik: Aaa już zrozumiałem mój błąd
8 mar 12:04