Oblicz prawdopodobieństwo.
gość: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} tworzymy liczby pięciocyfrowe o różnych cyfrach i spośród
nich wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby, której suma
cyfr jest nieparzysta.
8 mar 11:00
gość: Pomoże ktoś?
8 mar 20:12
9 mar 16:24
Mila:
|Ω|=9*8*7*6*5
A− suma cyfr liczby pięciocyfrowej jest nieparzysta
Masz odpowiedź?
Nie wiem, czy uwzględniłam wszystkie przypadki.
9 mar 16:33
gość: Niestety nie mam odpowiedzi, jedynie treść zadania ale wydaje mi się, że Ω dobrze policzona.
9 mar 16:41
Mila:
{2,4,6,8} − parzyste w podanym zbiorze
{1,3,5,7,9} −nieparzyste w podanym zbiorze
Otrzymamy nieparzystą sumę cyfr w pięciocyfrowej liczbie w przypadku wyborów:
1)
PPPPN
wybór miejsca dla nieparzystej , którą wybieramy na 5 sposobów, na pozostałe miejsca "wchodzą"
parzyste na 4*3*2*1 sposobów
2)
PPNNN
| |
*4*3*(5*4*3)=10*12*60=7200 |
| |
3)
NNNNN
5*4*3*2*1=20*6=120
| | 120+7200+600 | |
P(A)= |
| = |
| | 72*210 | |
| | 7920 | | 792 | | 11 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 72*210 | | 72*21 | | 21 | |
=========
9 mar 16:49
Mila: ?
9 mar 19:11
desperatka z zwepdyta klawiaru: w przypadku 2 skad sie wzięło to kombinacja 5 2

? prosze o wyjaścienie
15 kwi 00:27
Jacek: | |
− na ile sposobów można uzyskać różne warianty NNPPP = na ile sposobów można wybrać |
| |
(mogą być wylosowane) miejsca dla (w tym przypadku ) 2 nieparzystych z 5 wszystkich cyfr w
liczbie , bez wybierania jeszcze co pod te N i P możemy wybrać=wylosować
15 kwi 00:41