oblicz największa i najmniejszą wartość funkcji trygonometrycznej
bezradna21: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji
f(x)=cos3x−2cosx+cos2x−cosx
moje przekształcenie:
f(x)=cos3x−(cos2x−1)+cos2x−cosx
f(x)=cos3x−[(cosx−1)(cosx+1)]+cos2x−cosx
czy teraz za cos3x mam podstawić t czy już wyliczyć pochodną?
Proszę o pomoc
8 mar 10:57
AS: Proponuję na początku podstawić cos(x) = t,
wtedy równanie przyjmuje postać
f(t) = t3 − 2*t + t2 − t = t3 + t2 − 3*t = t*(t2 + t − 3)
dalej pokombinuj − powodzenia
8 mar 11:11