Raf131: | 1 | | 1 | |
| x4, czy |
| ? Podejrzewam, że to pierwsze. |
| 4 | | 4x4 | |
Wtedy po pomnożeniu przez 4.
x
4 +
43x
3 > 12x
2 − 64
x
4 +
43x
3 − 12x
2 + 64 > 0
f(x) = x
4 +
43x
3 − 12x
2 + 64
liczymy pochodną
f'(x) = 4x
3 + 4x
2 − 24x = 4x(x+3)(x−2)
Rysujemy "wężyk" i widzimy, że pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni w dwóch miejscach,
dla x=−3 oraz x=2, czyli ma tutaj minima.
Obliczamy:
f(2) =
1283; f(−3) = 1;
Najmniejsza wartość tej funkcji to y=1, czyli nierówność spełniona dla każdego x.