Zadanko maturalne
ziom: Niech (5−
√5)
3 = a + b
√5 gdzie a,b∊C, zatem b równa się:
A. −70
B. 200
C. −80
D. 80
wyszło mi C, a w odpowiedziach jest A... Błąd jest u mnie czy w odp

(5−
√5)
3 = 5
3 − 3*5
2*
√5 + 3*5*
√52 −
√53 = 125 − 75
√5 + 75 − 5
√5 = 200 −
80
√5
Raf131: Błąd jest albo w odpowiedziach albo w treści zadania. Możliwe są dwa warianty.
1
o (5 −
√5)
3, wtedy prawidłowa odpowiedź to C.
2
o (5 +
√5)
3, wtedy prawidłowa odpowiedź to D.
| | √195 | |
Można poszukiwać przykładów aby poprawny wynik był odpowiedzią A, np: ( |
| − √5)3 |
| | 3 | |