rozwiąż równania
paulla: x3+x2−64x−64=0
3x3−6x2=0
7 mar 22:26
5-latek: a) x2(x+1)−64(x+1)=0
(x2−64)(x+1)=0 dalej TY
b) x2(3x−6)=0 dalej Ty
7 mar 22:30
paulla: a) (x+1)−(x
2+64)=0 ?
7 mar 22:32
Braun:
−x2+x−63=0
7 mar 22:36
paulla: Braun : co to ma być ?
7 mar 22:39
5-latek: 
Nie mozesz iloczynu zamieniac na roznice
(x
2−64)(x+1)=0
popatrz mamy tak
a*b=0 to a=0 lub b=0 bpo iloczyn dwoch czynnikow =0 gdy jeden
czynnik=0 lub drugi czynnik =0
U nas a= x
2−64 a b= x+1 wiec teraz napisz kiedy ten wielomian =0
7 mar 22:40
paulla: i teraz powinnam przyrównać osobno te dwa nawiasy do zera ?
7 mar 22:42
5-latek: Tak powinnas zrobic
7 mar 22:45
paulla: dziękuje
7 mar 22:47
5-latek: W drugim rownaniu tak samo masz przyrowniac x2=0 lub 3x−6=0
7 mar 22:48