Wyznacz dziedzinę
huevo: Wyznacz dziedzin
Niby takie proste a cały czas mi coś źle wychodzi....
7 mar 21:06
Braun:
x2+2x−3≠0
Policz Δ
7 mar 21:08
Draghan: Tutaj musisz rozwiązać równanie kwadratowe, bo mianownik musi być różny od zera.

Więc piszesz 2x
2 + 4x − 6 ≠ 0.
Δ = 16 − 4*2*(−6) = 64
7 mar 21:10
huevo: Δ = 4
√Δ = 2
7 mar 21:13
huevo: x1 = −3
x2 = 1
7 mar 21:14
Draghan: Jeśli sobie uprościłeś wyrażenie, to wyjdzie Ci inny wyróżnik delta, jednak wynik musi być
identyczny.

Co Ci wyszło...?
7 mar 21:15
huevo: Dobra czyli x1.
7 mar 21:15
huevo: Nic nie upraszczałem, po prostu błąd w rachunkach, D=R\ {−3}
7 mar 21:17
Draghan: Wyszły Ci dwa wyniki równania, więc te dwa punkty musisz wyłączyć z dziedziny.
7 mar 21:19