proszę o rozwiązanie
Michał: danych jest 21 różnych punktów na prostej Wybieramy losowo 2 punkty
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ; nie wybraliśmy punktów sąsiednich Zapisz wynik z
dokładnością 10−3 i zakoduj wszystkie jego cyfry po przecinku
wynik to 905
7 mar 20:57
Jacek: | | 20 | |
1− |
| = 1 − 0,0952 = 0,9048 KOD = 905, po zaokrągleniu |
| | | |
7 mar 21:13
Michał: dziękuję bardzo
chyba kalkulator mi szwankuje
7 mar 21:43
Jacek: A coś się nie zagadza? Dwumian to po skróceniu 21*20/2=210.
7 mar 21:46
Eta:
A niby czemu?
| | 2 | | 19 | |
1− |
| = |
| =0,9047619 ≈ 0,905 |
| | 21 | | 21 | |
7 mar 21:49
Michał: mianownik to 210
| | 20 | | 2 | |
1− |
| = 1 − |
| = 0,9048 ≈ 0, 905 |
| | 210 | | 21 | |
7 mar 21:51
Michał: zanim ja napiszę to Eta już wyśle
jeszcze raz dziekuję
7 mar 21:53
Eta:
7 mar 21:58