optymalizacja, odległość punktu od prostej
delta_is_love/life: wyznacz współrzędne punktu P należącego do wykresu funkcji f i leżącego najbliżej prostej
x−y+2=0:
a) f(x)= 1−x2
odp.: (−12;34)
mój tok rozwiązywania:
1. współrzędne pkt. P(x; 1−x2)
2. podstawiam wartości pod wzór na odległość pkt. od prostej;
3. wyznaczam pochodną optymalizowanej odległości
4. wyznaczam wierzchołek wykresu pochodnej (bo jest to f. kwadratowa)
5. podstawiam x wierzchołka do wspólrzędnych pkt P.
i otrzymuje błędny wynik. czy problem tkwi w toku rozwiązywania?
proszę o pomoc
7 mar 20:35
===:
... a do czego Ci wierzchołek pochodnej ?
7 mar 21:03
===:

łatwiejszy sposób to poszukać punktu należącego do f(x)
w którym pochodna jest równoległa do danej prostej
Prosta y=x+2
Pochodna f'(x)=−2x
−2x
s=1 ⇒ x
s=−1/2
y
s=1−1/4=3/4
7 mar 21:17