funkcja f(x)=(m^2+2m+1)x+2m jest rosnąca dla
ada410: funkcja f(x)= (m2+2m+1)x+2m jest rosnąca dla :
a) dowolnego m rzeczywistego
b) m różnego od 1
c)m rożnego od −1
d) m większego od 2
7 mar 20:32
Braun:
Mamy funkcję liniową, funkcja y=ax+b (postać ogólna ) funkcja jest rosną jeśli a>0 więc:
m2+2m+1>0
(m+1)2>0
odpowiedź c m≠−1 bo (−1+1)2>0 fałsz
=====================
7 mar 20:34
5-latek: jest to funkcja liniowa wiec
m2+2m+1>0
a m2+2m+1 (widzisz wzor skroconego mnozenia ? jesli tak to napisz jaki
7 mar 20:37