zadanie optymalizacyjne
anonek:

Bardzo proszę o pomoc!
Rozpatrujemy wszystkie trapezy, wpisane w okrąg o promieniu 12 w taki sposób, że podstawa
trapezu jest średnicą okręgu. Oblicz długości boków tego z rozpatrywanych trapezów, który ma
największe pole.
wyliczam z pitagorasa zależność między a i h
144=h
2+
a2⇒h=
√144−a24
zapisuje wzór funkcji
p(a)=
a2*
√144−a24+12*
√144−a24
ustalam dziedzinę funkcji
D
p∊(0;24)
p(a)=
√a24(144−a24)+
√144(144−a24)
I tu pojawia się problem, mianowicie pochodna funkcji p oraz moje pytanie jak ją obliczyć? Jako
pochodną
funkcji złożonej dodać pochodna drugiej funkcji złożonej?
===:
masło maślane a maślane masło
Ty założyłeś z mety jaki to trapez więc niby po co te pochodne −

Wytłumacz mi proszę dlaczego to pierwsze założenie, że 144=h
2+(a/2)
2
Raf131:

dokładnie za szybko wszystko. Na razie mamy tylko informację o tym, że wpisujemy dowolny trapez
w okrąg, którego dłuższa podstawa jest średnicą. Druga podstawa trapezu może pokrywać się z
różnymi cięciwami okręgu.
Patrz rysunek
Czy już widzisz?