Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
huevo: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
7 mar 20:04
huevo: D= R\ {−5} tak?
7 mar 20:08
Braun:
ok
x2+10x+25≠0
(x+5)2≠0
D=ℛ\{−5}
7 mar 20:10
huevo: Jak teraz obliczyć miejsce zerowe?
7 mar 20:18
Janek191::
6 x − 7 = 0
x = ?
7 mar 20:20
huevo:
A z tym dołem nic nie robimy więcej?
7 mar 20:22
5-latek: Zadaj siobie nastepujace pytanie . Kiedy wyrazenie wymierne jest rowne 0 ?
Jak sobie na nie odpowiesz to masz rozwiazane zadnie
7 mar 20:22
Braun:
Miejsca zerowe wyznaczamy zawsze z licznika. Inaczej mówiąc wyznacz miejsca zerowe tzn
przyrównaj licznik do 0 i sprawdź z dziedziną wyrażania.
7 mar 20:29
5-latek: Wytlumacz mu dlaczego miejsce /a zerowe wyznaczamy zawszse z licznika bo to jest w tym
najwazniejszse
7 mar 20:30
Braun:
Wydaję mi się, że już wszystko tutaj zostało napisane.
7 mar 20:35
5-latek: Ja to sobie tlumacze tak : W zwiazku z tym ze dzielenie przez 0 jest niedozwolone to
mianownik nie moze byc rowny 0 (nie mamy w zbiorze liczb rzeczzywistych takiego dzialania
Wiec zeby wyrazenie wymierne bylo rowne 0 to licznik tego wyrazenia musi byc rowny 0 bo
7 mar 20:47
5-latek: Czepiam sie ale nalezy zwracac uwage na takie rzeczy jak zapis funkcji
To co napisane w poscie 20:04 to nie jest funkcja tylko wyrazenie wymierne
ZApis funkcji jest taki y=..... lub f(x)= ..... lub g(x)= ..... lub F(x)=.... itd
7 mar 20:50
Braun:
A gdzie ja napisałem, że jest to funkcja ?
7 mar 20:52