proszę o rozwiązanie
Michał: zdarzenia A i B są podzbiorani przestrzeni Ω oraz P(A) = p i P(B) = q , p> 0 ,q >0
| | p + q − 1 | | p | |
Udowodnij że |
| ≤ P(A/B) ≤ |
| |
| | q | | q | |
7 mar 19:35
prosta: P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1 i P(A∩B)≤P(A)
p+q−1≤P(A∩B) P(A∩B)≤p
p+q−1≤P(A∩B) ≤p i P(B)=q >0 (z def)
| p+q−1 | | P(A∩B) | | p | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| P(B) | | P(B) | | P(B) | |
7 mar 19:45
Michał: dziękuję bardzo
7 mar 19:50
Jacek: Dobrze rozumiem, że początkiem dowodu są nierówności na dole wpisu prostej, a koniec jest
na początku − u góry?
7 mar 21:37
prosta: nie, początek dowodu jest u góry a teza na dole
7 mar 21:39
Jacek: OK. Dzięki.
7 mar 21:51