matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
dipsi:
18−
√
7
Liczba
jest jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej, której wykresem jest
2
parabola o wierzchłku w punkcie (4,6). Liczba x2 jest drugim miejscem zerowym tej funkcji. Wyznacz x2. mam wyliczone y z postaci iloczynowej
131−20
√
7
y=
4
podstawiam za y po drugiego równania y=x
2
−8x+22 wychodzi 4x
2
−32x−43+20
√
7
Δ=1024+688+320
√
7
i tu jest problem z pierwiastkiem z delty
7 mar 19:14
Mariusz:
Z postaci kanonicznej W(x)=a(x−4)
2
+6 W(x)=ax
2
−8ax+16a+6 Z wzorów Viete'a x
1
+x
2
=8
18−
√
7
+x
2
=8
2
16−18+
√
7
x
2
=
2
−2+
√
7
x
2
=
2
7 mar 19:33
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick