graniastosłup prawidłowy
aga: graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 4cm i wysokość 3cm przecięto
płaszczyzną która zawiera przekątne sasiednich ścian bocznych. Jakie pole ma ten przekrój?
7 mar 19:10
Janek191::

x = 4
√2
0,5 x = 2
√2
h
2 + ( 2
√2)
2 = 5
2
h
2 = 25 − 8 = 17
h =
√17
więc pole Δ
P = 0,5 x*h = 2
√2*
√17 = 2
√34
=========================
7 mar 20:13
Janek191::

x = 4
√2
0,5 x = 2
√2
h
2 + ( 2
√2)
2 = 5
2
h
2 = 25 − 8 = 17
h =
√17
więc pole Δ
P = 0,5 x*h = 2
√2*
√17 = 2
√34
=========================
7 mar 20:13