Całka nieoznaczona
K: Witam, mam problem z poniższą całką, zaczęłam ją liczyć przez części i nie idzie mi dalej...
∫(2−x2)e3x dx
Może ktoś pomoże ?
7 mar 18:55
J: Najjpierw rozbij na dwie druga przez czesci
7 mar 19:03
Braun:
∫(2−x
2)e
3xdx
Dwa razy przez części:
| | 1 | |
a) u=2−x2 u'=−2x v'=e3x v= |
| e{3x| |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
= |
| (2−x2)+ |
| ∫xe3xdx i znowu przez części |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
b) u=x u'=1 v=e3x v'= |
| e3x |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| (2−x2)+ |
| ( |
| xe3x− |
| ∫e3xdx) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
= |
| (2−x2)+ |
| xe3x− |
| e3x+C |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
=====================
7 mar 19:06
J:
v' = e3x u = x2
7 mar 19:06
K: dziękuję Wam bardzo ! tak myślałam
7 mar 19:17
K: Jeszcze nie mogę sobie poradzić z ta całką − zaczęłam od podstawienia t=2x i poszło, ale
dochodzę do całki z cos2t i zapętlam się...
∫cos22xdx
7 mar 19:56