proszę o rozwiązanie
Michał: Dany jest punkt A = (2 , −3) i wektor AB→ = [ 1, 5] Wyznacz równanie symetralnej
odcinka AB Prostą zapisz w postaci ogólnej i zakoduj jej współczynniki a ,b ,i c
7 mar 18:45
Mila:
Z czym masz problem?
A=(2,−3)→T[1,5]→B=(2+1, −3+5)=..
I dalej jak liczysz?
7 mar 19:03
prosta: wykorzystaj interpretację współczynników prostej w postaci ogólnej.
Podany wektor jest prostopadły do symetralnej, stąd mamy: x+5y+C=0
jeszcze tylko środek odcinka AB
7 mar 19:12
Michał: już wiem dziękuję
B =(3, 2)
| | 2 + 3 | | −3 +2 | |
lAB : y = 5x − 13 S(x,y) = ( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
l ⊥ lAB l : y = − |
| x +0 ⇒ y + |
| x +0 = 0 ⇒ x+5y +0 = 0
|
| | 5 | | 5 | |
kod 150
7 mar 19:27
pigor: ..., np. tak :
z danych zadania :
A=(2,−3) i niech B=(x,y)= ?, to
AB→= [x−2,y+3]=
[1,5] ⇔ x−2=1 i y+3=5 ⇔ (x,y)=
(3,2)=B ⇒
⇒ S= (
12(2+3),
12(−3+2))=
(52,−12) − środek odcinka AB, zatem
jeśli (x,y) − dowolny punkt prostej symetralnej s przez punkt S
i s ⊥ do AB
→, to ma ona równanie :
s: 1(x−
52)+5(y+
12)= 0 /*2 ⇔ 2x−5+10y+5= 0 ⇔ 2x+10y=0 / :2 ⇔
⇔
x+5y = 0 − szukane
równanie symetralnej i
150 − kod wyniku.
7 mar 19:32
Michał: dziękuję
7 mar 21:04