styczna
lel: | | 2 | |
funkcja f określona jest wzorem f(x) = |
| dla x≠7. Oblicz współczynnik kierunkowej |
| | x−3 | |
| | 2 | |
prostej stycznej do funkcji f przechodzącej przez punkt P = (4, − |
| ) |
| | 7 | |
7 mar 18:10
prosta: a=f '(4)
7 mar 18:24
lel: | | 2 | |
a poza wątkiem x0 = 4, y0 = − |
| ? zawsze dzieję się tak z jakimś punktem, przez |
| | 7 | |
który przechodzi prosta?
7 mar 18:32
prosta: punkt styczności jest punktem wspólnym wykresu funkcji i stycznej . Punkt P w zadaniu
nie należy do wykresu funkcji....(nie sprawdzałam....:( stąd nie jest punktem styczności)
moja poprzednia odpowiedź jest błędna.....
zadanie trochę komplikuje się...więcej liczenia
7 mar 20:01
prosta: można znaleźć styczną budując układ równań.
| | 2 | | 2 | | 2 | |
y= |
| i y+ |
| =a(x−4) , y=ax−4a− |
| |
| | x−3 | | 7 | | 7 | |
po uporządkowaniu i uwzględnieniu warunku: Δ=0 otrzymamy rozwiązanie
....można też pewnie jakoś z pochodną liczyć
7 mar 20:09
prosta: czy jest do tego jakaś odpowiedź?
7 mar 21:11