Ostrosłup prawdidł. czworąkątny
d0mqq: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między jego wysokością ,a ścianą boczną ma miare 45
stopni. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi ostrosłupa,jeżeli jego objętość jest równa
4,5. Proszę o wytłumaczenie
7 mar 18:01
irena_1:

H− wysokość ostrosłupa
r− promień okręgu wpisanego w podstawę
h− wysokość ściany bocznej
α=45
0
a− krawędź podstawy
b− krawędź boczna
H=r
h=H
√2
a=2H
a=3
| 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 27 | |
b2=( |
| )2+( |
| √2)2= |
| +2* |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
s=4a+4b=12+6
√3
8 mar 07:55