liczby wymierne
aaaa: Wymierny czy nie oto jest pytanie

Sprawdź czy te liczby są wymierne
cos15
√37−20√3+
√13−4√3
7 mar 17:20
Benny: (5−2√3)2=25 − 20√3 + 12=37−20√3
(1−2√3)2=1 − 4√3 + 12=13 − 4√3
5−2√3>0
1−2√3<0
√(5−2√3)2 + √(1−2√3)2=
5−2√3 −1 + 2√3=4
cos(45−30)=cos15
cos(45−30)=cos45*cos30 + sin45*sin30=√2/2 * √3/2 + √2/2 * 1/2=√6/4 + √2/4=
(√6 + √2)/4
7 mar 17:31
Janek191::
37 − 20√3 = ( 5 − 2√3)2
13 − 4√3 = ( 2√3 − 1)2
więc
√ 37 − 20√3 + √13 − 4√3 = ( 5 − 2√3) + ( 2√3 − 1) = 4
7 mar 17:32
Mila:
1) cos(15o)=cos(45o−30o) = skorzystaj z wzoru i oblicz.
2) √37−20√3 teraz metoda prób, aby zwinąć to , co jest pod pierwiastkiem
(5−2√3)2= 25−20√3+4*3=25−20√3+12=37−20√3
⇔√37−2√3=√(5−2√3)2=|5−2√3|=5−2√3
tak samo postępujesz z √13−4√3 wykonaj, to jest łatwiejsze.
7 mar 17:34
aaaa: a jeszcze log(2−√3) (2+√3)
7 mar 17:38
Janek191::
log( 2 − √3) ( 2 + √3) = x ⇔ ( 2 − √3)x = 2 + √3 ⇔ x = − 1
7 mar 17:43