Która z podanych funkcj nie ma ekstremów. zad. zamknięte
varann: Która funkcja nie ma ekstremów?
y = 5x
3 + x
2 + x
y = x
4 − 2
y = |x|
Da się to jakoś szybko poznać bez rysowania każdej pochodnej? Wydaje mi się, że ostatnia nie ma
ekstremów.
7 mar 17:04
Janek191::
| | 1 | |
y =( |
| )3 − nie ma ekstremum − funkcja stała |
| | 2 | |
7 mar 17:22
Janek191::

f(x) = I x I
7 mar 17:24
varann: Zapomniałem o X. Tam oczywiście jest 1/2x do potęgi 3.
Z tego rysunku wynika, że nie ma ekstrmum dla |x| dobrze rozumiem?
7 mar 17:35
Janek191::
Funkcja y = I x I ma ekstremum − minimum dla x = 0
7 mar 17:45
Draghan: Nie wiem, na ile moje rozumowanie można uznać za poprawne, ale dla funkcji f(x) = |x|, jej
pierwsza pochodna nie ma miejsc zerowych − dla x = 0 f'(x) nie istnieje.
7 mar 20:44
PW: Tak jest, pochodna nie istnieje w zerze, nie można więc dla tego punktu stosować twierdzeń,
które w założeniu mają istnienie pochodnej.
Jest za to oczywiste, że f(0) = fmin (bo z prawej strony zera ma wartości dodatnie, a z
lewej też dodatnie), jest więc
|0| = 0 = fmin
− funkcja ma minimum w zerze i jest ono równe zeru.
7 mar 21:16
Draghan: Dziękuję za wyjaśnienie.
7 mar 21:18