Wyznacz
d0mqq: Wyznacz wartość największą i wartość najmniejszą funkcji danej wzorem f(x)= −2/3x2+6 w
przedziale <−1;3>. Prosze o wytłumaczenie
7 mar 16:49
Janek191::
| | 2 | |
f(x) = − |
| x2 + 6 < − 1; 3 > |
| | 3 | |
p = 0 ∊ < − 1; 3 > q = 6
Obliczamy
| | 2 | | 2 | | 1 | |
f(− 1) = − |
| *(−1)2 + 6 = 6 − |
| = 5 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
f( 3) = − |
| *32 + 6 = − 6 + 6 = 0 |
| | 3 | |
więc
y
max = q = 6
y
min = 0
Patrz też wykres
7 mar 17:00
d0mqq: a q nie bedzie równe 3/2?
7 mar 17:05
d0mqq: Aaaaa, źle podstawiłam, zamiast Δ dałam √Δ
7 mar 17:08
d0mqq: a co nam daje oblicznie f(− 1)?
7 mar 17:11
Janek191::
| | 2 | |
a = − |
| < 0 , więc ymax = q = f(p) , jeżeli p ∊ < − 1 ; 3 > |
| | 3 | |
Dla x ≠ p jest f(x) < q
Sprawdzamy, która z liczb f(−1) , f(3) jest mniejsza
7 mar 17:16
d0mqq: Już rozumiem, dziękuję baaaardzo!
7 mar 17:23