WYKRES
ewa: Narysowac wykres funkcji f(x) = max(cos x, cos 2x) w przedziale (−2PI ; 2PI), a nastepnie
rozwiazac w tym przedziale równanie F2(x)=1/4
7 mar 16:30
ewa: 
8 mar 09:50
5-latek: ja bym zrobil to tak jesli chodzi o wykres
1. Narysowal wykres y=cosx
2. Na tym samym ukladzie narysowal wykres cos(2x)
3. Wykres max( cosx,cos2x) zwraca wieksza wartosc z dwoch argumentow
Co do rownania to nie pomoge (nie wiem jak
8 mar 10:05
prosta: | | 4π | | 2π | | 2π | | 4π | |
f(x)=cosx dla x∊(−2π, − |
| >∪<− |
| , |
| )∪< |
| ,2π) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | | 2π | | 4π | |
f(x)=cos2x dla x∊(− |
| ,− |
| )∪( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
8 mar 10:20
5-latek:

czarny y=cosx
czerwony y=cos(2x)
zielony max(cosx,cos(2x))
Sprobowalem to dla siebie narysowac
8 mar 10:23
5-latek: prosta 
Jesli CI to nie sprawi duzego klopotu to mozesz rozwiazac po kolei to rownanie
8 mar 10:26
5-latek: Ucze sie dopiero trygonometrii bo mam zadania z funkcji pomieszane z trygonometria
8 mar 10:29
prosta: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f2(x)= |
| ⇔ f(x)= |
| lub f(x)=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
8 mar 10:33
prosta: | | π | | 2 π | | 5π | | 7π | | 4π | | 5 π | |
x∊{ |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
i symetrycznie wartości ujemne
8 mar 10:38
prosta: więcej szczegółów podać?
8 mar 10:40
5-latek: Dobrze . Ale jaka bedzie postac f(x) .
Nie potrafie jej zapisac bo jak zapisac max(cosx,cos(2x)
nie ma problemu np y=cosx+sinx z zapisem ale to ?
8 mar 10:40
prosta: zapisałam powyżej....trzeba rozpisać z klamrą na dwa przypadki
8 mar 10:41
5-latek: Alez oczywiscie ze podac

Powiedzmy jak na
zlotej tacy

Powaznie tak .
8 mar 10:42
prosta: czytać z wykresu i tak zapisać
| | 2π | | 4π | |
( znaleźć punkty wspólne: x= |
| lub x= |
| i ujemne analogicznie) |
| | 3 | | 3 | |
8 mar 10:44
5-latek: Juz wiem . Dziekuje
8 mar 10:47
5-latek: Wlasnie teraz slucham
King Crimson
8 mar 10:49
8 mar 11:00
5-latek: Masz racje . Kiedys gral w niej Eric Clapton
8 mar 11:01