matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązywanie układu równań metodą macierzową.
Jenny:
Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie robię błąd? Z góry dziękuję
mam układ:
⎧
4x−2y+z=−4
⎨
8x−y+z=−2
⎩
x+3y−z=6
co daje mi macierze A*X=B
4 −2 1 x −4 A= 8 −1 1 X= y B= −2 oraz det.A= −1 1 3 −1 z 6 A
D
= −2 7 25 −7 5 4 −3 4 −20 (A
D
)
T
= −2 1 −3 2 −1 3
(A
D
)
T
7 −5 4
= 1 −5 −10
−1
25 −10 20 −25 10 20 2 −1 3 −4 12 −7 5 −4 * −2 = −6 −25 10 20 6 −40
X= A
−1
*B
(A
D
)
T
A
−1
=
|A|
7 mar 16:20
prosta:
macierz A
D
do poprawy
7 mar 17:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick