najm. najw. wart. w przeziale
Mika: Wyznacz wartość największą i wartość najmniejszą funkcji danej wzorem f(x)= −2/3x2+6 w
przedziale <−1;3>
7 mar 16:08
J:
oblicz: f(−1) , f(3) , oraz: sprawdź, czy xw należy do <−1,3> ?
jeśli tak, to jeszcze oblicz: f(xw)
7 mar 16:12
Mika: f(−1)= 5 1/3
f(3)= 0
xw=0
7 mar 16:14
J:
xw źle
7 mar 16:17
Mika: Xw= −b/2a, tak?
7 mar 16:19
Mika: dobrze jest x
w
7 mar 17:03
Janek191::
Masz już rozwiązane
7 mar 17:06
Janek191::
Masz dobrze
| | 2 | |
f(x) = − |
| *( x − 0)2 + 6 |
| | 3 | |
więc
x
w = 0 y
w = 6
7 mar 17:08
J: Ciekawe
7 mar 17:45