równanie kwadratowe
zyx: Jak zrobić taki przykład:
(1−1/2)x2=(x−3)2
wiem jak się robi równania kwadratowe ogólnie, chodzi mi o ten konkretny przykład.
7 mar 15:56
J:
to zrób tak, jak jak się robi ogólnie, bo to żaden przypadek szczególny
7 mar 15:58
zyx: poprawiam: x jest w nawiasie
7 mar 15:59
zyx: kurde. całkiem poprawiam:
(1−1/2x)2=(3/2x−5)2
7 mar 16:01
J:
wykonaj potęgowania, potem wszystko na lewo i wspólny mianownik..
albo ... jeśli a2 = b2 ⇔ a = b lub a = − b
7 mar 16:03
zyx: więc mam tak:
1−x+1/4x
2=9/4x
2−15x+25
−2x
2+14x−24=0
−2(x
2−7x+12)=0
no i teraz wychodzi, że b powinno być 7/2. ale 7/2 do kwadratu to nie 12
7 mar 16:06
J:
| | 1 | | 1 | |
masz: 1 − |
| x , czy: 1 − |
| ? |
| | 2 | | 2x | |
7 mar 16:10
zyx: pierwsze
7 mar 16:11
pigor: ..., lub np. tak :
(1−12x)2= (32x−5)2 /* 2
2 ⇔ (2−x)
2= (3x−10)
2 ⇔
⇔ (3x−10)
2 − (2−x)
2 = 0 ⇔ (3x−10−2+x) (3x−10+2−x)= 0 ⇔
⇔ (4x−12) (2x−8)=0 ⇔ 4x−12=0 v 2x−8=0 ⇔
x=3 v x=2 ⇔
⇔
x∊{3,2}.− szukany
zbiór pierwiastków danego równania.
7 mar 18:11
prosta: trochę inny zapis ...mniej pamięciowy


| (2−x)2 | | (3x−10)2 | |
| = |
| mnożymy przez 4 |
| 4 | | 4 | |
(2−x)
2=(3x−10)
2
7 mar 18:31