układ nierówności z wartością bezwzględną
Olikk: Witam

Rozwiąż układ nierówności:
| ⎧ | x2 + 4x + 4y2 > 0 | |
| ⎩ | |y+x+1|>1 |
|
a następnie wykonaj graficzne zobrazowanie rozwiązania.
Dochodzę do momentu gdzie:
| | ⎧ | (x+2)2 + y2>4 | |
| 1. dla y+x+1≥0 | ⎩ | y+x>0 |
|
| | ⎧ | (x+2)2 + y2>4 | |
| 2. dla y+x+1<0 | ⎩ | y+x<−2 |
|
i nie wiem co dalej..
7 mar 15:53
pigor: ...,
te nierówności x
2 + 4x + 4y
2 > 0 i (x+2)
2 + y
2 > 4
nie są równoważne, chyba, że źle przepisałeś coś
7 mar 15:59
Olikk: tak, źle przepisałam, powinno być x2 +4x + y2>0
7 mar 16:04
pigor: ,,,..., a ta nierówność :
|y+x+1| >1 ⇔ y+x+1< −1 v y+x+1 >1 ⇔
⇔
y< −x−2 lub
y > −x i te dwie nierówności określają
sumę punktów pod prostą y=−x−2 oraz nad prostą y=−x na
płaszczyźnie z układem osi xOy., czyli poza punktami (x,y)
leżącymi na lub między tymi prostymi ...
7 mar 16:06
Olikk: czyli najłatwiej jest to od razu nanieść na wykres i odczytać wynik?
7 mar 16:10
pigor: ..., no to
x2+4x+y2 >0 /+4 ⇔ x
2+4x+4+y
2 > 4 ⇔
⇔ (x+2)
2+(y−0)
2 > 2
2 − zbiór punktów
poza kołem (x+2)
2+(y−0)
2 ≤ 2
2, czyli
poza okręgiem
(x+2)2+(y−0)2= 22 o środku
S=(−2,0) i promieniu r=2. ....
7 mar 16:13
Olikk: dziękuję!
7 mar 16:20
pigor: ..., tak nanieść na płaszczyznę z układem xOy , czyli
zakreskować (pokolorować) iloczyn (część wspólną) zbiorów
rozwiązań obu nierówności, odpowiednio zaznaczając
(np przerywaną linią), że jakieś punkty nie należą do krzywej tu
okręgu , czy prostych danych równaniami ...
7 mar 16:34